Tuesday, April 19, 2016

Välismaalane/ A foreigner


Mõnikord mult ikka küsitakse, et kuidas on elada võõral maal, võõras keelekeskonnas, võõras kultuuriruumis, kui ma vastan, et erinevused Eesti ja Norra vahel ei ole tegelikult väga suured, on inimesed justkui natuke pettunud. Millegi pärast ootavad nad, et ma räägiks tohutust erinevusest ning sellest KUI hea meel mul lõpuks ometi on Eestist pääseda ja elada heaoluühiskonnas. Ma räägin neile hoopis vastupidist, et kui peaminister välja arvata, siis pole Eestis häda midagi. Viriseda saab alati. Ka heaoluühiskonnas. 

Ma ei tunne end Norras väga välismaalase, väga võõrana, samas ei tähenda see loomulikult ka seda, et ma tunneksin end siin kodus. Midagi nagu ikka häirib. Ma ei ole aru saanud, mis see on, aga hiljuti kui me saime kokku ühe Poola-Eesti paariga, kes ütlesid, et ainus, mis neid Norras häirib, on see, et Norras on kõik "maailma parim". Maailma parim juust, šokolaad, piim, disain, poliitikud, suusatajad, arstid, kirjanikud, näitlejad...Eks seal on ju muidugi omajagu ka tõde ka, ei vaidle vastu absoluutselt, aga mingist hetkest hakkab see naljakaks muutuma. Nagu alaväärsuskompleks juba. Ma mõtlesin selle väite peale ja ma hakkasin mõtlema, et võib-olla see "parimaks olemine" ongi see miski, mis mind Norra juures häirib. Ma ei ole päris kindel, aga see on võimalik. 

Teine asi, mis mu meelest on äärmiselt naljakas, on see, et 95% kordadest kui ma ütlen, et ma olen Eestist, vastatakse mulle, et "me käisime eelmisel aastal Riias". Ma noogutan alati viisakalt ning soovitan Leedus ööbimiskohti/poode/mida mult küsitakse. Ma olen harjunud arvamusega, et Tallinn asub Lätis ning et ma oskan leedu keelt. Veidramaks kisub mu jaoks lugu siis kui keegi tunneb kedagi, kes on pärit Poolast/Rumeeniast/Sloveeniast/Kõrgõstanist. "Kas sa saad nendest aru?" küsitakse minult. Ma raputan viisakalt pead ja mõtlen endamisi, et kas norrakad mõistavad näiteks suahiili keelt. Millegi pärast pannakse kõik, kes tulevad teiselt poolt Läänemerd, ühte suurde patta. Veider...

Samas pean ma ütlema, et mind ei ole mu päritolu pärast eriti halvemini koheldud. Rõhk sõnal "eriti".  Ma mäletan siiski paari korda. Üks kord läksin ma tülli ühe naisterahvaga, kes nagu muuseas tegi mulle selgeks, et "seal, kus ma tulen" on ilmselt kõik hoopis teisiti. Mulle jäi tunne nagu elaks ma Eestis savionnis, ilma elektri ja veeta.  Ja üks teine kord ammu ammu aega tagasi kui ma ei olnud veel õpilaspiletit saanud, kirjutati mulle koolist kaasa tõend, et saaksin soodushinnaga reisida. Seal seisis muuhulgas "ta on pärit Eestist, te teate ju küll kui aeglaselt seal asjad käia võivad" (õpilaspiletit ei olnud ma muidugi saanud veel Norra koolist!). Ja minu vahetusõpilasaasta parima sõbranna host-family ei lubanud tal minuga suhelda, sest ma olin Eestist. Rohkem nad ei põhjendanud. 

Nüüd olen ma Norras elanud kohe aasta. Norraga tööalaselt olen ma seotud olnud sada korda kauem, ma mõistan nüüd palju paremini norrakate käitumist, mõtteviisi ja seda, mida eestlased, kes Norraga tahavad äri ajada, valesti teevad. Nad unustavad ära, et Norra on "maailma parim", meil on vaja neid, mitte nendel meid. Vähemalt nii nad tahavad tunda;) 



Sometimes I get asked how it is to live in Norway, where the language and culture are so different from Estonia. I always answer that the differences are actually not that big and I see sometimes people get disappointed. I have understood they would like to hear about the HUGE cultural difference and HOW happy I finally am to be the lucky one to live in Norway. "But you do have a Norwegian husband?" they sometimes I ask and of course my answer disappoints them. 

The funniest thing about being a foreigner in Norway is that somewhy every one from Eastern side of Europe will be seen as one big happy family. When I say I am from Estonia, the answer 95% of times is "we were in Latvia last year". I nod politely and say that Riga is truly a beautiful town. I give tips about accomodations/shopping centres/sightseeings in Latvia and Lihuania, because...well.. I am an Estonian, I know these things. I am pretty sure every Norwegian can suggest me a restuarant i Copenhagen and hotel in Stockholm;) I am used that people confuse Estonia with Latvia or Lithuania, no big deal actually. For me it gets strange when someone knows someone in Poland/Romenia/The Former Yugoslav Republic of Macedonia/... and I get asked if I understand their language. I politely say "no" and wonder if Norwegians know swahili. 

We got together with a Polish-Estonian couple last weekend and they said they experience the same thing all the time. They also said that it's funny how everything that is Norwegian is the best in the world. Cheese, milk, chocolate, doctors, athletes, writers, politicians, acters, Eurovison songs...I mean there is truth in that, but is everything always the best in Norway? Even "My heart goes boom" in 2000 was the best Eurovision song ( I remember this particular song so well, because I lived in Norway then and Eda Ines from Estonia was also competing. I liked that song and my host parents said it was mediocre compared to the Norwegian song). 
So, yes, Norwegians are best in the world. No point in arguing with that, at least if you don't want to make enemies.

But I also have to say I have not been treated badly because I am from another country. Or at least not too many times. I got in an argue with a lady here some time ago and she told "you have no idea how things are here in our country, things are different there you come from" (and yes, she continued with that she had been to Latvia in 1993). And once many years ago I had not received my student card yet, so school issued a document to me where something like "she is from Estonia and things take time there" stood (although, I had not received the student card from Norwegian school), also the host family of my best friend from New Zealand didn't like me. They didn't explain more. Just said that they preferred me not to see in their house because I am from Estonia. 

I have now lived in Norway for a year already and things are getting clearer for me. I have been working with Norway for many many years, but now I understand what we, Estonians, are doing wrong when doing bussiness with Norwegians. We forget that everything "made in Norway" is the best in the world, Norwegians don't need us, we need them. At least this is how we need to let them think;) 

6 comments:

  1. Kes loosimise võitis? :)

    ReplyDelete
  2. Mul meenus selle peale, kuidas mees töötas brittidega koos mõned aastad tagasi ja nad küsisid, kas Eestis on internet, värviline telekas ja kas elekter on igalpool.
    Saksas siin küsitakse meilt, kas oleme Soomest. Eks keel on veidi sarnane küll. Aga vastuse peale, et oleme Eestist. Jääb enamus lihtsalt vaatama ning noogutab kiirelt vms. Aru on saada, et ega üldiselt ei tea keegi Eestist midagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täna sattus poodi üks mees, kes küsis, kust olen. Ahah, Islandilt ütles ta ja ma ausalt ei viitsinud parandada. Rääkisime pikalt ja kui ta lõpuks ütles, et Islandil ju on ka kallis, pidin ma siiski parandama, et olen Eestist. Selle peale vajus ta mõttesse:)

      Delete
    2. Muideks seda elektriküsimust on minult ka küsitud, ma arvasin alguses, et tehakse nalja.

      Delete
    3. Ma arvaks ka, et tehakse nalja. Kuidagi tundub, et inimesed ei saa ju päriselt nii rumalad olla. Aga näe, saavad küll:)

      Delete
  3. Töötan toidupoes ühes väikeses linnas Inglismaal. Kaks meest tulid supi asukohta küsima ja mainisid, et on pärit Norrast. Olevat Eestis vähemalt sada korda käinud ja pikemalt olnud seotud ühe Tartu kiriku projektiga.

    ReplyDelete